China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegen de Oeigoeren annuleren.

"De videoconferentie, die op woensdag gepland staat, is gebaseerd op pure leugens en politieke vooringenomenheid", zeggen Chinese VN-diplomaten in een verklaring. "Peking dringt erop aan dit evenement, dat zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeit, te annuleren en roept andere VN-leden ertoe op dit evenement te boycotten."

Zeker een miljoen Oeigoeren en andere, voornamelijk islamitische, minderheden worden volgens mensenrechtenorganisaties vastgehouden in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang. De organisaties beschuldigen de autoriteiten er onder meer van dat ze mensen dwangarbeid opleggen en vrouwen gedwongen laten steriliseren.

China stelt in de verklaring dat de huidige situatie in Xinjiang juist beter is dan ooit. Er zou sprake zijn van stabiliteit en snelle economische ontwikkeling, en mensen uit alle etnische groepen zouden "harmonieus samenleven".

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?
180
Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?

'De VS onderdrukt en doodt moslims in Syrië'

"De Verenigde Staten beweren dat ze om de mensenrechten van moslims geven, terwijl het wereldwijd bekend is dat ze moslims in Afghanistan, Irak en Syrië hebben gedood", zegt China in de verklaring. "Het zijn de VS en hun volgelingen die wereldwijd de meeste moslims hebben gedood."

Tijdens de bijeenkomst van woensdag zullen naar verwachting VN-ambassadeurs uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die de Oeigoeren vertegenwoordigen, en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, het woord nemen.