Actievoerders hebben zondag uit protest tegen de moord op een activist het Iraanse consulaat in Zuid-Irak aangevallen, melden getuigen. Demonstranten bestormden de omheining van het consulaat in de stad Karbala en zouden delen ervan in brand hebben gestoken. Ook wachthokjes van beveiligers gingen in vlammen op.

Veiligheidstroepen schoten met scherp om de actievoerders uiteen te drijven. Volgens getuigen zijn daarbij minstens tien mensen gewond geraakt. Tot dusver hebben de Iraakse autoriteiten nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht.

De Iraakse activist Ehab Wazni werd zaterdag volgens bronnen buiten zijn huis in Karbala doodgeschoten door onbekende schutters. In de afgelopen tijd zijn in Irak meerdere aanslagen op hervormingsgezinde activisten gepleegd. Demonstranten houden pro-Iraanse milities daarvoor verantwoordelijk.

De dood van Wazni leidde zondag overdag al tot protesten. De demonstranten blokkeerden wegen en bruggen en staken autobanden in brand. In november 2019 vonden er soortgelijke betogingen plaats in Bagdad en het zuiden van Irak. Ook toen was het Iraanse consulaat in Karbala doelwit van protesten.

Een Iraakse journalist werd in de nacht van zondag op maandag in zijn hoofd geschoten, laten getuigen en artsen aan persbureau AFP weten. De zwaargewonde man werd overgebracht naar het ziekenhuis en heeft volgens een arts "twee kogels in het hoofd en een in de schouder". De journalist zou zijn neergeschoten toen hij uit zijn auto stapte om naar zijn woning in Al Diwaniyah te lopen.