Het aantal mensen dat zaterdag bij schermutselingen in Jeruzalem gewond is geraakt, is volgens de Palestijnse Rode Halve Maan opgelopen tot negentig. Eerder sprak de organisatie van 53 gewonden. Volgens de reddingswerkers liepen de meeste slachtoffers verwondingen op door rubberen kogels en verdovingsgranaten.

De autoriteiten probeerden zaterdag ongeregeldheden te voorkomen. De Israëlische politie zette onder meer een waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven.

Vrijdag was er een gewelddadige confrontatie tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie bij de Al Aqsamoskee in de stad. Ruim tweehonderd Palestijnen en bijna twintig agenten raakten daarbij gewond. De rellen braken uit nadat duizenden Palestijnse moslims het avondgebed hadden gehouden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde Israël daarop een "wrede terroristische staat".

Al sinds het begin van de ramadan is het vanwege restricties en het verbod op samenscholing onrustig rond de Al Aqsamoskee. Nieuwe ongeregeldheden worden niet uitgesloten. Zaterdagavond was het Laylat al Qadr, de heiligste nacht van de ramadan. Volgens de overlevering kreeg de profeet Mohammed in die nacht zijn eerste openbaring.

Midden-Oostenkwartet bezorgd over oplaaiend geweld

Het zogeheten Midden-Oostenkwartet (de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie) zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaiende geweld. De gezanten van het kwartet uiten hun "diepe bezorgdheid over de dagelijkse botsingen en het geweld in Oost-Jeruzalem, in het bijzonder de confrontaties van vrijdagavond tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen op de Tempelberg".

"We zijn verontrust door de provocerende verklaringen van sommige politieke groeperingen, de lancering van raketten en brandgevaarlijke ballonnen vanuit Gaza richting Israël en de aanvallen op de Palestijnse landbouwgrond op de Westelijke Jordaanoever", staat in de verklaring.

Ook hekelt het kwartet het plan van Israël om meerdere Palestijnse gezinnen uit hun huis te zetten. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het plan is een van de oorzaken van het jongste geweld. "We roepen de Israëlische autoriteiten op terughoudendheid te betrachten en maatregelen te vermijden die de situatie tijdens deze islamitische heilige maand verder zouden kunnen laten escaleren", aldus het Midden-Oostenkwartet.