De Scottish National Party (SNP) lijkt zaterdag de grote winnaar van de regionale parlementsverkiezingen in Schotland te zijn geworden. De partij, voorstander van een onafhankelijk Schotland, koerst af op een meerderheid van de 129 beschikbare zetels.

De partij van eerste minister Nicola Sturgeon lijkt net geen absolute meerderheid te hebben behaald. De SNP heeft mogelijk samen met de Green Party, die ook voor onafhankelijkheid is, wel een absolute meerderheid.

De nationalisten en groenen willen de Schotse bevolking via een referendum vragen of Schotland uit het Verenigd Koninkrijk moet stappen. Zo'n referendum kan volgens Britse media eind 2023 gehouden worden.

In 2014 werd een vergelijkbaar referendum gehouden. Toen stemde 55 procent van de Schotten tegen een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de Brexit is de roep om Schotse onafhankelijkheid echter luider geworden, omdat veel Schotten onderdeel van de Europese Unie willen blijven.

De Conservative Party en de Labour Party leverden flink wat zetels in, maar zeggen dat de nationalisten zonder absolute meerderheid geen mandaat van de kiezer hebben gekregen.

Referendum is volgens Sturgeon aan Schotten zelf

De Britse premier Boris Johnson heeft zich al herhaaldelijk uitgesproken tegen een vertrek van Schotland uit het VK en zegt een referendum niet toe te staan.

Sturgeon benadrukte zaterdag dat het Schotse volk zelf over een referendum mag beslissen. De eerste minister hield nog een slag om de arm wat betreft de verkiezingsuitslag.

"De volledige uitslag is nog niet bekend, maar het lijkt er sterk op dat straks een meerderheid in het parlement voor onafhankelijkheid zal zijn. Het is onze democratische plicht om te luisteren naar de wil van het Schotse volk", aldus Sturgeon.

Johnson heeft Sturgeon inmiddels gefeliciteerd met de verkiezingswinst, meldt Downing Street. Hij benadrukte daarbij het belang van samenwerking. "Ik geloof dat de belangen van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en in het bijzonder de inwoners van Schotland het best gediend zijn als we samenwerken", schreef Johnson aan Sturgeon.