Zeker veertig mensen zijn omgekomen bij meerdere explosies nabij een school in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Tientallen anderen zijn gewond geraakt, laat het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Veel van de gewonden zijn studenten. Een woordvoerder van het ministerie verwacht dat het aantal doden en gewonden nog zal oplopen.

De ontploffingen vonden plaats in het westelijke deel van Kaboel, in een zwaar sjiitische wijk die de afgelopen jaren vaak is aangevallen door militanten van Islamitische Staat.

De Afghaanse president Ashraf Ghani houdt de extremistische rebellenbeweging Taliban verantwoordelijk voor de aanslag. "De Taliban hebben, met hun onwettige oorlog en geweld, eens te meer laten zien dat ze niet alleen terughoudend zijn om de huidig crisis vreedzaam op te lossen, maar ook de situatie willen compliceren", zei Ghani.

De Taliban heeft ontkend achter de explosies te zitten en zegt dat terreurgroepen die banden hebben met Islamitische Staat verantwoordelijk zijn voor de aanval.

In Kaboel heerst een nieuwe staat van waakzaamheid, aangezien de Verenigde Staten vorige maand aankondigden de laatste troepen uit het land terug te halen. Afghaanse functionarissen zijn bang dat het vertrek van de Amerikanen zal leiden tot een toename van het aantal aanvallen van de Taliban.