Het coronavaccin van AstraZeneca mag in Duitsland voor alle volwassenen gebruikt worden, maakt minister van Volksgezondheid Jens Spahn donderdag bekend. Daarnaast wordt de periode tussen de eerste en tweede dosis van het vaccin verkort.

Tot nu kregen voornamelijk zestigplussers het AstraZeneca-vaccin toegediend vanwege het risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen. Ook in Nederland worden uitsluitend zestigplussers met AstraZeneca geprikt.

Spahn zei niet hoeveel tijd er precies tussen de eerste en tweede dosis zal zitten. Daar zaten tot nu toe maximaal twaalf weken tussen. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) raadt aan de tweede dosis tussen vier en twaalf weken na de eerste prik toe te dienen.

In België werd vorige maand besloten mensen van 41 jaar en ouder het AstraZeneca-vaccin voortaan ook toe te dienen. Dat besluit volgde op een mededeling van het EMA. Het Europese geneesmiddelenbureau oordeelde op basis van nader onderzoek dat voor alle volwassenen de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.