De Colombiaanse procureur-generaal en de mensenrechtenautoriteit DPC gaan moorden en verdwijningen die zich hebben voorgedaan tijdens een golf van protesten onderzoeken. In het Zuid-Amerikaanse land wordt nu al acht dagen op rij gedemonstreerd uit onvrede met de regering van president Iván Duque.

Procureur Francisco Barbosa Delgado en DPC-ombudsman Carlos Camargo Assis hebben bekendgemaakt dat ze ook een speciaal netwerk opzetten om beter informatie te kunnen verschaffen over geweld tijdens de betogingen. Vooralsnog houden ze politieagenten verantwoordelijk voor de dood van drie mensen.

Volgens Camargo Assis zijn ten tijde van de protesten 24 mensen gedood, van wie elf op één protestbijeenkomst. Zes moorden worden niet in verband gebracht met de protesten zelf, en van zeven gevallen is de toedracht nog niet duidelijk.

De ombudsman heeft gezegd dat er naar vermisten wordt gezocht en dat al 38 van de 89 mensen die tijdens demonstraties als vermist zijn opgegeven, teruggevonden zijn. Er zijn 850 gewonden gevallen bij de betogingen.

De oproerpolitie is woensdagavond nog in actie gekomen met onder meer traangas toen betogers het parlementsgebouw in de hoofdstad Bogota belaagden. In een aantal plaatsen wordt er in de marge van vreedzame betogingen op grote schaal geplunderd en brandgesticht.

Demonstranten eisen aftreden president Duque

Sinds 28 april gaan in heel het land mensen de straat op om beter onderwijs, betere gezondheidszorg en meer veiligheid te eisen. De betogers van verscheidene bewegingen, oorspronkelijke bewoners, indianenstammen en vakbonden eisen daarbij dat de rechtse president Duque aftreedt.

Aanleiding tot de betogingen was een wetsvoorstel om het belastingstelsel aan te passen. De regering van Duque wilde onder meer een hogere btw en hogere inkomstenbelasting invoeren. Het zou volgens critici een ramp hebben betekend voor vooral de middenklasse, die door de coronacrisis al zwaar te lijden heeft. Het voorstel is voorlopig van tafel naar aanleiding van de protesten.

Duque vindt dat de demonstranten zich schuldig maken aan "gewelddadig vandalisme" en dat er in sommige plaatsen geen sprake is van demonstraties, maar van regelrecht "stadsterrorisme". Minister van Binnenlandse Zaken Daniel Palacios Martínez heeft iedereen ertoe opgeroepen geen geweld te gebruiken.

Colombianen protesteren voor achtste dag op rij tegen regering en president
52
Colombianen protesteren voor achtste dag op rij tegen regering en president