De Hongkongse activist Joshua Wong is donderdag opnieuw veroordeeld voor het bijwonen van een illegale demonstratie. De 24-jarige dissident zou in november vrijkomen, maar van de rechtbank moet hij nog eens tien maanden de gevangenis in.

Wong, die ook wel wordt gezien als een van de gezichten van de prodemocratische beweging, werd vorig jaar veroordeeld tot 13,5 maand cel voor het organiseren en bijwonen van een ongeoorloofd protest tegen de regering op 29 juni 2019.

De dissident krijgt daar nu nog eens tien maanden cel bovenop, omdat hij in 2020 samen met zo'n twintigduizend anderen bijeenkwam om de slachtoffers van het Plein van de Hemelse Vrede-protest te herdenken. De gebeurtenissen van 4 juni 1989 in Peking worden elk jaar in Hongkong herdacht, maar dat mocht vorig jaar voor het eerst niet vanwege de coronapandemie.

Naast Wong zijn ook vier districtsraadsleden schuldig bevonden. Zij hebben vier tot zes maanden celstraf opgelegd gekregen. Wong en twee van hen worden ook nog vervolgd voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet die Peking in Hongkong heeft ingevoerd.

Omstreden veiligheidswet zorgde voor onrust in Hongkong

Sinds de invoering van de veiligheidswet een jaar geleden worden geregeld belangrijke prodemocratische activisten vervolgd. Voorafgaand aan de invoering van die wet was het ruim een jaar zeer onrustig in Hongkong. Er werden massaal protesten gehouden tegen de regering en voor meer democratie, die meermaals in botsingen met de veiligheidsdiensten eindigden.

Hongkong is sinds 1997, het jaar waarin het Verenigd Koninkrijk zijn toenmalige kroonkolonie teruggaf aan China, een autonomie regio binnen China. Er werd toen voor de eerstvolgende vijftig jaar afgesproken dat Hongkong een groot deel van zijn afhankelijkheid zou behouden, maar die vrijheden worden langzaamaan ingeperkt. Door die afspraken is het in Hongkong bijvoorbeeld toegestaan om de opstand in Peking te herdenken.

Chinese studenten in Peking protesteerden in de zomer van 1989 wekenlang tegen de communistische regering en voor meer democratische vrijheden. De veiligheidstroepen maakten met veel geweld een einde aan de betogingen op het Plein van de Hemelse Vrede. Het is niet bekend hoeveel mensen er precies omkwamen, maar volgens schattingen gaat het om duizenden dodelijke slachtoffers.

China arresteert activisten in Hongkong op basis van omstreden veiligheidswet
43
China arresteert activisten in Hongkong op basis van omstreden veiligheidswet