Twee Amerikaanse toeristen zijn woensdag door een rechter tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op een Italiaanse politieman in Rome in 2019. De zaak maakte veel los in Italië.

De nu 21-jarige Finnegan Lee Elder en de 20-jarige Gabriel Christian Natale-Hjorth hadden eerder al bekend dat ze de 35-jarige agent Mario Cerciello Rega om het leven hadden gebracht met meerdere messteken. Ze waren op dat moment op vakantie in Rome.

Het tweetal was kort voor de moord opgelicht tijdens het kopen van drugs, waarna ze uit wraak de tas van de drugsdealer stalen. Daarin zaten allerlei waardevolle spullen, waaronder een telefoon. De drugsdealer zocht hierop contact met de jongens om zijn tas terug te krijgen, maar had ondertussen al aangifte van diefstal gedaan bij de politie.

De jongens werden in de buurt van hun hotel dan ook niet opgewacht door de dealer, maar door twee agenten in burgerkleding. Toen de jongens hierachter kwamen, escaleerde de situatie en werd politieman Cerciello Rega ruim elf keer met een 20 centimeter lang mes gestoken door Elder.

Het tweetal vluchtte na de steekpartij en kon een dag later worden opgepakt in hun hotel. Natale-Hjorth heeft geholpen bij het verstoppen van het mes en is hierdoor medeplichtig aan de dood.

Amerikanen beroepen zich op noodweer

De twee Amerikanen, destijds negentien en achttien jaar oud, hielden tijdens de rechtszaak vol dat het om zelfverdediging ging, omdat ze dachten dat ze te maken hadden met criminelen die wraak op hen wilden nemen. De rechter ging hier niet in mee en legde het tweetal de zwaarste straf in het Italiaanse strafrecht op. Pas na 21 jaar cel kunnen Elder en Natale-Hjorth een verzoek tot vervroegde vrijlating doen.

Naast aan moord werden de twee ook schuldig bevonden aan een poging tot afpersing, mishandeling, verzet bij aanhouding en het dragen van een aanvalswapen. Nadat het vonnis was uitgesproken, werden de twee naar de gevangenis overgebracht.

Bij het uitspreken van het vonnis in de rechtbank was ook de weduwe van de omgekomen agent aanwezig. Zij waren pas getrouwd toen het incident plaatsvond.