De regering van de Amerikaanse president Joe Biden gaat dit jaar alsnog meer erkende vluchtelingen toelaten. Het historisch lage maximum van 15.000 waartoe zijn voorganger Donald Trump had besloten, wordt dit begrotingsjaar verhoogd naar 62.500.

Biden zei na zijn inauguratie in januari dat hij snel meer vluchtelingen wilde toelaten, maar verbaasde zijn partijgenoten toen hij wilde vasthouden aan de kleine aantallen van zijn voorganger. Trump verkleinde het aantal vluchtelingen dat per jaar naar de VS mocht komen regelmatig tijdens zijn presidentschap.

Het vluchtelingenplafond van vijftienduizend zou duizenden vluchtelingen in kampen in landen als Kenia, Tanzania en Jordanië in onzekerheid laten. De vluchtelingen zijn nog niet fysiek aanwezig in de VS, maar wachten hun asielaanvraag af in hun eigen land.

Biden zegt nu in een verklaring dat het eerdere maximum "de waarden van de VS als een natie die vluchtelingen verwelkomt en steunt" niet weerspiegelde. Hij zegt er wel bij dat de "droevige waarheid" is dat de 62.500 dit jaar niet wordt gehaald. "We werken hard om de schade van de afgelopen vier jaar ongedaan te maken."

Voor het komende begrotingsjaar wil Biden het plafond verhogen naar 125.000. Maar ook dat doel zal moeilijk te halen zijn, benadrukt de president. "Het zal tijd kosten, maar we zijn ermee bezig."

Biden 100 dagen president: 'Hij gaat verrassend ambitieus te werk'
214
Biden 100 dagen president: 'Hij gaat verrassend ambitieus te werk'