Het eerste moordproces tegen de vermeende seriemoordenaar Nordahl Lelandais is maandag in de Franse stad Chambéry begonnen. De Fransman heeft in deze zaak bekend de 24-jarige Arthur Noyer onopzettelijk te hebben gedood in de Franse Alpen bij Chambéry. Hij is verdachte in meerdere andere moordzaken.

De belangstelling voor het strafproces is groot, omdat het een gevolg is van de ontvoering van en moord op het negenjarig meisje Maëlys de Araujo.

Zij verdween in augustus 2017 tijdens een huwelijksfeest in Le Pont-de-Beauvoisin. Het land was in de ban van de zoektocht naar het meisje. Na bijna zes maanden werd haar stoffelijk overschot gevonden.

Na de vondst van de stoffelijke resten van Maëlys en later die van Noyer is de Franse politie tientallen verdwijningen en onopgeloste moorden opnieuw gaan onderzoeken, omdat Lelandais er mogelijk iets mee te maken heeft. Inmiddels wordt hij ook beschuldigd van zedendelicten tegen minderjarigen.

De 38-jarige voormalige hondentrainer van de Franse landmacht werd eind november 2017 gearresteerd als verdachte van de ontvoering van en moord op Maëlys. Er waren sporen die naar zijn auto leidden. Pas half februari 2018 bekende hij en kon de politie de stoffelijke resten van het meisje vinden. Het proces rond deze misdaad begint later.

Noyers verdwijning bleef lang een raadsel

De militair Arthur Noyer verdween in april 2017 na een bezoek aan een discotheek in Chambéry. De zaak bleef lang een raadsel. Pas na de arrestatie van Lelandais vanwege de moord op Maëlys kwam er schot in deze zaak.

De politie concludeerde op basis van telefoongegevens dat Lelandais in de nacht van Noyers verdwijning mogelijk in de buurt van de militair was. Een schedel die eerder dat jaar buiten de stad door een wandelaar was gevonden, leidde in januari 2018 naar de rest van Noyers stoffelijke resten en de verdachte.

Lelandais bekende in maart 2018 de liftende Noyer te hebben meegenomen en zijn dood onopzettelijk tijdens een worsteling veroorzaakt te hebben. Franse media suggereren dat Noyer niet wilde ingaan op seksuele avances van Lelandais.

Elf dagen na Noyer verdween de achttienjarige scholier Lucas Sandrini. Hij werd een maand later door bergsporters dood aan de voet van een ravijn in de Vercors aangetroffen. Ook in deze zaak houdt de politie een link met Lelandais voor mogelijk.