De leiders van de Curaçaose politieke partijen MFK en PNP hebben vrijdag een regeerakkoord getekend. Het belangrijkste onderdeel van het akkoord: ervoor zorgen dat Curaçao uit de crisis raakt waarin het zich nu bevindt door het coronavirus. De partijen riepen de bevolking op tot eenheid en samenwerking.

Volg het nieuws van Curaçao Ontvang meldingen bij nieuws over Curaçao.

De twee partijen zijn de grote winnaars van de parlementsverkiezingen op 19 maart. Samen hebben ze 13 van de 21 zetels in het nieuwe parlement, dat 11 mei wordt geïnstalleerd. In het regeerakkoord staat het welzijn van de burger centraal, zo benadrukken ze.

De huidige demissionaire regering van Curaçao tekende eind vorig jaar een akkoord met Nederland over de oprichting van een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO), waarbij Nederland voor de komende jaren geld garant stelt. Dat orgaan moet nog worden opgericht, maar de aanstaande Curaçaose regering wil hier opnieuw over onderhandelen.

De leiders van MFK en PNP stuurden deze week een brief naar de parlementen van Nederland, Aruba en Sint-Maarten waarin ze hun plannen bekendmaken en stellen dat ze het Internationaal Monetair Fonds (IMF) willen inschakelen. Het IMF zou een hervormingsprogramma voor Curaçao moeten "maken, begeleiden en monitoren".

Samenwerking met het IMF biedt volgens de MFK en PNP, dankzij de jarenlange ervaring, een grotere garantie dat Curaçao uit het diepe economische dal kan komen dan de oprichting van een nieuw orgaan. Hierover wil de coalitie overleggen met demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops. In de afgelopen weken hebben delegaties van de PNP en MFK al virtueel met Knops gesproken over hun beleidsplannen.