Alle lopende bouwprojecten voor de muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens zijn geschrapt, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. De bouw van de zeer omstreden muur, een project van oud-president Donald Trump dat bedoeld was om immigranten buiten te houden, werd bekostigd met geld van Defensie.

Trump wist budget van het minsterie vrij te maken voor het project door de situatie aan de grens tot noodsituatie uit te roepen. Zo kon Trump alsnog aan de bouw van de muur beginnen, ondanks het feit dat het parlement hem daarvoor geen budget wilde geven.

De huidige president Joe Biden kondigde in januari al aan dat hij een einde zou maken aan de bouw van de grensmuur.

"In lijn met de plannen van de president, zal het ministerie van Defensie alle bouwprojecten voor een grensmuur die zijn betaald met geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor andere militaire missies beëindigen", zei een woordvoerder van het Pentagon vrijdag. "De actie van vandaag toont de toewijding van deze regering om ons land te verdedigen en onze militairen en hun families te steunen", voegde de woordvoerder daaraan toe.

De Verenigde Staten delen een bijna 3.000 kilometer lange grens met Mexico.

Muur was een van Trumps verkiezingsbeloften

Trump lanceerde zijn presidentscampagne in 2015 door te beloven dat hij een muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens zou laten bouwen en Mexico ervoor zou laten betalen. Mexico weigerde dat echter, en ook van het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten sinds 2018 een meerderheid hebben, kreeg Trump geen cent voor zijn muur.

Uiteindelijk omzeilde Trump het parlement en nam hij het omstreden besluit om de muur met Pentagon-geld te betalen, waarmee hij het ministerie van Defensie dwong om miljarden dollars vrij te maken voor het project.

Trump schrijft naam op grensmuur met Mexico
43
Trump schrijft naam op grensmuur met Mexico