Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten de komende weken zoveel mogelijk in eigen land blijven om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen verder oploopt. Bewindslieden uit de drie landen deden woensdag een "klemmende oproep" aan hun inwoners.

Namens Nederland benadrukte demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat mensen onnodige reizen moeten vermijden en "pas in betere tijden" weer naar Nederland kunnen komen.

"Dit is helaas niet de tijd voor gezelligheid, vriendenbezoek of winkelen over de grens. Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten even afstand van elkaar houden. Dat helpt ons in alle drie de landen in de strijd tegen corona en redt levens."

In Nederland gaan woensdag de terrassen weer open, terwijl dat in België pas op 8 mei gebeurt. Duitsland heeft nog geen datum gesteld waarop de terrassen open kunnen.

"Toestroom van mensen van buiten onze grenzen zou de situatie verder compliceren", aldus Grapperhaus. "Ik wil daarom tegen onze Belgische en Duitse buren zeggen: in betere tijden bent u weer van harte welkom. Maar voor nu helpt u ons door in eigen land te blijven."

Nederlanders vormen lange rijen bij Duitse tankstations
56
Nederlanders vormen lange rijen bij Duitse tankstations

Belgische en Duitse ministers doen zelfde oproep als Grapperhaus

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wijst erop dat de huidige situatie geen ruimte biedt voor andere dan slechts de hoogstnoodzakelijke reizen.

"We moeten niet alleen nationaal, maar ook internationaal onze solidariteit tonen en verantwoordelijkheid opnemen. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen bevordert de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens en is dus geen goed idee", aldus Verlinden.

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul en zijn ambtgenoot Boris Pistorius van Nedersaksen sluiten zich aan bij de woorden van Grapperhaus en Verlinden.

Volgens Reul mag het goede weer mensen er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien. "Het coronavirus leeft van mobiliteit en ontmoetingen. Als we het nu opgeven, zouden we al onze eerdere inspanningen tenietdoen."

Pistorius zegt dat mensen dankzij vaccinatie niet lang meer hoeven te wachten. "Naarmate de vaccinatie in heel Europa vordert, komt de geleidelijke normalisatie langzaam dichterbij. Maar tot die tijd moeten we ons allemaal blijven beperken, vooral als het gaat om bewegingsvrijheid."