Egyptische archeologen hebben in de provincie Dakahlia 110 tombes met menselijke resten en diverse voorwerpen die gebruikt werden bij begrafenisrituelen gevonden, schrijft AP dinsdagavond.

De vondst werd gedaan bij de opgraafplaats in Koum El Khulgan, op zo'n 150 kilometer van Caïro. Er zijn tombes uit zeker drie periodes voor Christus ontdekt.

Zo'n 68 ovaalachtige tombes stammen uit prehistorisch Egypte en zijn gebouwd tussen 6000 en 3150 voor Christus, meldt het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden. Daarnaast zijn 37 rechthoekige graven afkomstig uit de tweede tussenperiode, de tijd tussen 1782 en 1570 voor Christus, waarin het Egyptische rijk verdeeld was over verschillende koningen.

De laatste vijf tombes zijn vermoedelijk ontstaan tussen 3200 en 3000 voor Christus, in de periode Naqada III.

Egypte wil interesse in vaderlandse geschiedenis prikkelen

Het ministerie meldt dat resten van volwassenen en kinderen zijn gevonden, evenals enkele aardewerken voorwerpen. Het is niet duidelijk in welke tombes de vondsten zijn gedaan.

De Egyptische overheid hoopt dat de vondsten de interesse van Egyptenaren in de eigen vaderlandse geschiedenis prikkelen.

Normaal ontvangen musea in het Noord-Afrikaanse land veel toeristen die de oudheden komen bewonderen, maar door reisbeperkingen vanwege de coronacrisis lopen de culturele instellingen veel inkomsten mis. Begin april werden daarom al 22 koninklijke mummies verplaatst middels een grote ceremoniële parade.