De Amerikaanse luchtmacht stuurt een aantal teams naar Indonesië om te assisteren bij de zoektocht naar een onderzeeër die met 53 bemanningsleden aan boord vermist is geraakt, heeft een woordvoerder van het Pentagon gemeld. De Indonesische president Joko Widodo kondigde diezelfde dag aan dat de autoriteiten alles in het werk te stellen om de onderzeeër te vinden. De marine liet eerder al weten dat de bemanning nog tot zaterdag over zuurstof zou moeten beschikken.

Bij het Amerikaanse ministerie van Defensie is men "diepbedroefd" over het nieuws over de onderzeeër die woensdag van de radar verdween tijdens een oefening voor de kust van het eiland Bali.

"Onze gedachten zijn bij de Indonesische bemanningsleden en hun families", aldus een woordvoerder van het Pentagon. "Op uitnodiging van de Indonesische regering sturen we luchtmachteenheden om te helpen bij de zoektocht naar de vermiste onderzeeër."

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zal vrijdag zijn Indonesische ambtsgenoot Prabowo Subianto spreken om zijn condoleances over te brengen en te bespreken hoe de VS verder kan helpen, aldus de woordvoerder.

Op de plek waar de onderzeeër zijn oefening uitvoerde, is gelekte olie gevonden. Dat wijst op mogelijke schade aan de brandstoftank en heeft de vrees versterkt dat er een dodelijke ramp met de onderzeeër heeft plaatsgevonden.

Indonesië krijgt al ondersteuning van Maleisië en Singapore, die schepen hebben gestuurd. Frankrijk, Duitsland en Australië hebben ook hulp aangeboden. Indonesië heeft een helikopter en zes schepen gestuurd om de in Duitsland gebouwde KRI Nanggala-402 te vinden.