Een migrantenschip met ongeveer 130 opvarenden is eerder deze week gekapseisd voor de kust van Libië, stelt een hulporganisatie. Een tiental lichamen zou zijn gezien in de buurt van waar het schip omsloeg. Waarschijnlijk zijn tientallen migranten verdronken nadat het schip verging.

De humanitaire organisatie SOS Mediterranee zegt dinsdag te zijn gewaarschuwd door een vrijwilligersorganisatie. Die meldde dat er drie boten in de problemen waren gekomen in internationale wateren, voor de kust van Libië.

Een schip van SOS Mediterranee en een aantal koopvaardijschepen zijn toen naar het gebied gevaren, waar de golven toen een hoogte tot 6 meter bereikten.

"Sinds we vandaag ter plaatse zijn gekomen, hebben we nog geen overlevenden gevonden, maar zagen we wel minstens tien lichamen in de buurt van het wrak. We zijn er kapot van", aldus de coördinator van de reddingsactie. De hulporganisatie heeft het gebied woensdag de hele dag afgespeurd op zoek naar een houten boot met veertig opvarenden die ook in de problemen was gekomen.

"Er is geen hoop meer op het vinden van overlevenden", zei een Franse verslaggever vanaf een van de reddingsschepen. Volgens haar zijn er "vele lichamen" drijvend in zee gezien.

Dit jaar al zeker 450 migranten verdronken in Middellandse Zee

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de internationale organisatie voor migratie (IOM) meldden vorige week dat zeker 41 personen, onder wie een kind, zijn omgekomen nadat een boot met Afrikaanse migranten was gezonken voor de kust van Tunesië.

Dit jaar zijn al minstens 450 migranten om het leven gekomen in de Middellandse Zee. De meesten van hen probeerden Europa te bereiken vanuit Libië of Tunesië.