Het Israëlische leger heeft donderdag met een luchtaanval gereageerd op de ontploffing van een Syrische raket op ongeveer 30 kilometer afstand van een kerncentrale. Het land heeft Syrische raketlanceringsinstallaties aangevallen.

De Israëlische aanval zou zijn afgeweerd door Syrisch luchtafweergeschut. Er zouden vier soldaten gewond zijn geraakt en er zou materiële schade zijn ontstaan.

Wat precies beschadigd is, is onduidelijk. Over eventuele gewonden, doden en schade aan Israëlische zijde is momenteel nog niets bekend. Door de ontploffing nabij de kerncentrale zijn wel verschillende luchtalarmen in de omgeving afgegaan.

Volgens het Israëlische leger was de Syrische aanval niet gericht op de kerncentrale, maar op een Israëlisch vliegtuig. De raket zou haar doel hebben gemist en toen op ongeveer 30 kilometer afstand van de centrale zijn neergekomen.

Onder de getroffen lanceerinstallaties in Syrië is ook de locatie waar de raket werd gelanceerd. Het gebied dat door Israël is getroffen, zou mogelijk deels in handen zijn van milities die door Iran worden gesteund.

Dit gebied is in het verleden vaker getroffen door Israëlische aanvallen. Er is momenteel veel spanning tussen Israël en Iran, deels door de opschaling van het Iraanse nucleaire programma.