De Amerikaanse oud-politieagent Derek Chauvin is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan het doden van George Floyd. De 45-jarige witte politieman duwde tijdens de fatale arrestatie in mei 2020 zijn knie bijna negen minuten lang in de nek van de zwarte Amerikaan, die daarbij kwam te overlijden. Over acht weken wordt zijn straf bekend.

De twaalfkoppige jury had negen uur nodig om tot een oordeel te komen. Chauvin werd schuldig bevonden aan alle aanklachten tegen hem: second-degree murder, third-degree murder en doodslag.

Die eerste twee vergrijpen kennen geen direct equivalent in het Nederlands recht. Zo zit in second-degree murder een element van voorbedachte rade, malice aforethought, waardoor een vertaling naar de Nederlandse invulling van het begrip doodslag mank gaat. Third-degree murder is vergelijkbaar met doodslag door nalatigheid.

Chauvin werd na de uitspraak direct naar de gevangenis gebracht. Hij was eerder nog op borgtocht vrij.

De oud-agent hoort nog welke straf hij krijgt. Op de misdrijven waarvoor hij schuldig is bevonden staan celstraffen van in totaal veertig jaar. Het is aannemelijk dat zijn uiteindelijke straf wat lager zal uitvallen.

Na de uitspraak braken buiten de rechtbank feesten uit. Verschillende Amerikaanse steden hadden zich de afgelopen dagen al schrap gezet voor massale bijeenkomsten.

Familie Floyd is opgelucht na vonnis

De advocaat van de familie van Floyd schrijft op Twitter erg blij te zijn met het vonnis van de jury. Volgens Ben Crump vormt het feit dat een agent aansprakelijk wordt gehouden voor zijn daden een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis. "Gerechtigheid voor zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika."

Vorig jaar maakten de beelden van de arrestatie veel los. In de Verenigde Staten en talloze andere landen werden enorme protestacties opgezet door de Black Lives Matter-beweging tegen racisme en politiegeweld.

De jury boog zich over onder meer de vraag waaraan Floyd is overleden. De verdediging van Chauvin beargumenteerde dat een overdosis Floyd fataal werd, maar die lezing werd door behandelend artsen, een forensisch patholoog en de autopsiearts weerlegd. Zij stelden dat een acuut gebrek aan lucht de doodsoorzaak was.

Ook moest de jury oordelen of het handelen van Chauvin te rechtvaardigen was. Volgens zijn politiechef brak hij met het lokale politiebeleid en ook andere rechercheurs en agenten stelden dat Chauvin geen reden voor de hardhandige arrestatie had. Zo zou het dreigingsniveau zijn geminimaliseerd doordat Floyd geboeid op de grond lag.

Feest barst los in Minneapolis na veroordeling ex-agent
61
Feest barst los in Minneapolis na veroordeling ex-agent

Ook oud-collega's van Chauvin vervolgd

Drie andere agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Floyd worden later dit jaar vervolgd. Op 23 augustus begint het proces tegen Tou Thao (35), J. Alexander Kueng (27) en Thomas Lane (38).

Zij werden na Floyds dood alle drie ontslagen en opgepakt en zijn inmiddels vrij op borgtocht. De agenten zullen door de uitspraak in Chauvins zaak waarschijnlijk worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. Daarop staan straffen tot veertig jaar cel.

Vrouw die dood George Floyd filmde legt getuigenis af: 'Het spijt me'
145
Vrouw die dood George Floyd filmde legt getuigenis af: 'Het spijt me'

Biden hoopte op 'juiste vonnis'

Het beladen proces werd wereldwijd op de voet gevolgd. De Amerikaanse president Joe Biden vertelde eerder nog dat hij de hoeveelheid bewijs in de zaak "overweldigend" vond en vertelde te bidden voor "het juiste vonnis".

Biden en vicepresident Kamala Harris zullen later op dinsdag (lokale tijd) het volk toespreken. Volgens het Witte Huis heeft de president met de nabestaanden van Floyd gebeld en hun verteld "heel erg opgelucht" te zijn. De president heeft beloofd de familie snel uit te nodigen in het Witte Huis.

De VS leidde een enorme veiligheidsoperatie om het proces in goede banen te leiden. Ruim vierduizend manschappen waren in Minneapolis aanwezig, waaronder drieduizend militairen van de National Guard. De autoriteiten proberen onder meer buitensporige reacties op het vonnis in de kiem te smoren.

Na publicatie is extra duiding over de straf die Chauvin boven het hoofd hangt toegevoegd dankzij een tip van lezer Zeiler.