Honderden mensen zijn vrijdag de straat opgegaan in de Amerikaanse stad Chicago omdat een politieagent eind maart een dertienjarige jongen doodschoot in die stad. De bodycambeelden van het incident werden donderdag vrijgegeven.

De jongen van Latijns-Amerikaanse afkomst, Adam Toledo, werd 's nachts achtervolgd door de politie. Hij zou een vuurwapen bij zich hebben gehad terwijl hij rende. De agent maande hem tot stoppen en toen hij dit deed en zijn handen in de lucht hield, schoot de politie hem neer.

Demonstranten zien het incident als het zoveelste voorbeeld van excessief politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen. De betrokken agent heeft bureaudiensten terwijl het onderzoek naar het incident loopt.

De politie van Chicago laat weten de situatie in de stad goed in de gaten te houden. Als voorzorgsmaatregel zijn de vrije dagen van verschillende politieagenten ingetrokken, zodat er meer mensen beschikbaar zijn als de protesten uit de hand lopen.

Lokale bedrijven hebben uit angst voor rellen hun ramen dichtgetimmerd. Na de dood van George Floyd in 2020 werd Chicago zwaar getroffen door rellen en plunderaars. Vooralsnog blijven de protesten in de stad vreedzaam, al blokkeerde een groep demonstranten tijdelijk het verkeer.

Politiebeelden tonen hoe Amerikaanse jongen wordt neergeschoten
63
Politiebeelden tonen hoe Amerikaanse jongen wordt neergeschoten