De Nederlandse IS-vrouw Ojone I. is verdwenen uit vluchtelingenkamp Al Hol in het noordoosten van Syrië. Ook haar twee kinderen zijn spoorloos. Dat zou blijken uit documenten die in handen zijn van de Deense omroep DR en zijn ingezien door NRC.

Achter haar naam en die van haar kinderen (vijf en drie jaar oud) staat het woord 'non-actief', wat er volgens de Deense omroep op duidt dat ze niet meer in kamp Al Hol zitten. Ook in het door de Koerden gecontroleerde kamp Al Roj is de vrouw niet te vinden.

De 24-jarige I. voegde zich in 2014 als tiener bij Islamitische Staat. Daar trouwde ze met een IS-strijder uit Bangladesh. Na zijn dood trouwde ze met een prominente Deense jihadist, die betrokken zou zijn geweest bij de organisatie van meerdere aanslagen. Hij zou in 2017 om het leven zijn gekomen.

De Nederlandse vrouw werd in 2019 opgepakt en naar het beruchte kamp Al Hol gebracht. Het is niet bekend hoelang zij en haar kinderen al zijn verdwenen. Het is mogelijk dat ze met hulp van smokkelaars naar buurland Turkije is gevlucht.

I. spande kort geding tegen Staat aan

I. was een van de 23 vrouwen die eind 2019 een kort geding tegen de Nederlandse Staat aanspanden en eisten dat ze werden teruggebracht naar Nederland. Vorig jaar juni oordeelde de Hoge Raad dat Nederland zich niet hoeft in te spannen om naar Syrië of Irak uitgereisde vrouwen en hun kinderen te repatriëren.

In kamp Al Hol verblijven naar schatting zo'n 60.000 mensen uit voormalig IS-gebied. Het is er zeer gevaarlijk en er vinden met enige regelmaat moorden plaats. Begin dit jaar kwam een Artsen zonder Grenzen-medewerker door geweld om het leven in het kamp.