Na twintig jaar vertrekken dit jaar de laatste 160 Nederlandse militairen uit Afghanistan. De NAVO wil in september helemaal weg zijn uit het land. Wat hebben Nederlanders daar de afgelopen twintig jaar gedaan?

Het Nederlandse leger is actief in Afghanistan sinds begin 2002. De inzet was een reactie op de aanval van 11 september 2001 van terreurgroep Al Qaeda op doelen in de Verenigde Staten. De naam van de eerste internationale operatie was 'Enduring Freedom'.

Eind 2001 besloot het kabinet militairen en vliegtuigen te sturen. Nederlandse militairen waren onder meer in 2002 en 2003 betrokken bij de beveiliging van hoofdstad Kaboel. Ook werden vanaf 2002 F-16's ingezet. Daarnaast was de marine met fregatten en onderzeeboten actief in de regio voor 'Enduring Freedom'.

Vanaf 2006: Van Kandahar tot Kunduz

Tussen april 2005 en 2006 waren Nederlandse special forces in het zuiden van Kandahar. Ze voerden daar verkenningen uit en verzamelden inlichtingen. Voor de operatie van deze taakgroep werden vier Chinook-transporthelikopters ingezet met zo'n 250 militairen.

De grootste missie vond plaats van 2006 tot en met 2010, toen Nederland in de provincie Uruzgan zat. Dat was een gevaarlijke inzet met veel gevechten. De Taskforce Uruzgan telde circa veertienhonderd militairen. De inzet kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Er vielen ongeveer 140 gewonden.

Nederland bleef daarna ook actief in het Centraal-Aziatische land. In het noordelijke Kunduz werden politieagenten getraind. Het begon in juni 2011 en ruim twee jaar later kwam het vervroegd tot een einde. Aan de missie namen ongeveer vijfhonderd Nederlanders deel.

Van 2014 tot nu: Trainen van Afghaanse militairen

Eind juni 2014 vertrokken de F-16's na twaalf jaar actief geweest te zijn in het land. De vliegtuigen vlogen 10.600 missies en werden ingezet om militairen te beveiligen en uit de brand te helpen, bermbommen op te sporen en verkenningsvluchten uit te voeren.

Sinds 2015 neemt Nederland deel aan de NAVO-missie 'Resolute Support'. In Mazar-i-Sharif worden Afghaanse militairen en agenten getraind. Ook helpen ze de Afghaanse diensten bij de verbinding, logistiek en bedrijfsvoering. In de stad nabij de grens met Oezbekistan zijn ongeveer 160 Nederlanders actief.

Vrijdag zal de ministerraad besluiten nog eens tachtig militairen naar Afghanistan te sturen om de beveiliging te versterken. Ze moeten daar al eind deze maand zijn. De verwachting is dat de veiligheidssituatie zal verslechteren nu de buitenlandse militairen zich voorbereiden op het vertrek uit Afghanistan.