De NAVO trekt na twintig jaar alle troepen terug uit Afghanistan, waaronder 160 Nederlandse militairen. Het bondgenootschap volgt daarmee het initiatief van de VS, dat dinsdag al aankondigde de eigen troepen definitief terug te trekken.

De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn onderdeel van de NAVO-missie Resolute Support. Sinds 2015 hebben zij de taak om het leger, de politie en het veiligheidsapparaat verder op te bouwen. De missie stond gepland tot het einde van 2021.

De NAVO wil alle troepen van Resolute Support binnen een paar maanden terughalen, in navolging van de Amerikaanse militairen. "De terugtrekking zal op ordelijke, gecoördineerde en voortvarende wijze gebeuren", aldus de NAVO.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is het nu aan de Afghanen om een blijvende vrede te bewerkstelligen in hun land.

Daarvoor is volgens hem een alomvattend vredesverdrag nodig "dat een einde maakt aan geweld, de mensenrechten beschermt van alle Afghanen en in het bijzonder vrouwen, kinderen, minderheden, dat de rechtsstaat overeind houdt en dat ervoor zorg dat Afghanistan nooit meer zal dienen als een veilige haven voor terroristen".

Demissionair minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zei woensdag dat Afghanistan ook na de terugtrekking van de troepen ondersteuning moet krijgen, zodat de behaalde veiligheidswinst van de laatste decennia niet verloren gaat.

Volgens Blok is Afghanistan na twintig jaar geen uitvalsbasis meer voor internationaal terrorisme en moeten landen daar aandacht voor houden.

NAVO volgt zelfde tijdschema voor terugtrekking als VS

De NAVO volgt bij de terugtrekking hetzelfde tijdschema als de VS. De operatie begint op 1 mei en zal voltooid zijn voor 11 september, de dag dat precies twintig jaar geleden terroristen van Al Qaeda met vliegtuigen aanslagen pleegden in de Verenigde Staten.

De aanslagen waren de opmaat voor wat de langste oorlog in de geschiedenis van de Verenigde Staten zou worden.