Bijna de helft van alle vrouwen in 57 landen heeft te maken met wetten die bepalen wat zij wel of niet met hun eigen lijf mogen doen. Dat varieert van seks en het gebruik van anticonceptie tot het ontvangen van zorg. De Verenigde Naties constateert dat in een woensdag verschenen rapport over de zeggenschap van vrouwen over hun eigen lijf.

In het onderzoek is gekeken naar de beperking van wat vrouwen over hun lijf mogen beslissen zonder bang te hoeven zijn voor geweld of een besluit van iemand anders. De studie Mijn lichaam is van mij somt bovendien aanvallen op vrouwen in 57 landen op, variërend van verkrachting tot gedwongen sterilisatie, maagdelijkheidstesten en genitale verminking.

"Dit gebrek aan lichamelijke integriteit heeft enorme gevolgen voor vrouwen en meisjes. Het beperkt mogelijk ook de economische productiviteit, vermindert vaardigheden en leidt tot extra zorgkosten en gerechtelijke kosten", aldus het VN-fonds voor bevolkingsvraagstukken (UNFPA).

Volgens het onderzoek heeft slechts 56 procent van de onderzochte landen wetgeving of beleid voor een toereikende seksuele voorlichting. "Het gegeven dat bijna de helft van de vrouwen niet zelf kan beslissen of zij wel of niet seks heeft, anticonceptie gebruikt of om gezondheidszorg vraagt, zou ons allemaal woedend moeten maken", aldus UNFPA-directeur Natalia Kanem.

In het rapport worden onder meer twintig landen en gebieden opgesomd waar een verkrachter volgens de wet met zijn slachtoffer kan trouwen om vervolging te ontlopen. In 43 onderzochte landen bleken er geen wetten te zijn die verkrachting binnen het huwelijk verbieden. In meer dan dertig landen zijn wetten van kracht die de bewegingsvrijheid van vrouwen buitenshuis beperken.