De VS is van plan om voor 11 september alle troepen uit Afghanistan terug te trekken. Het is dan precies twintig jaar geleden dat moslimextremisten in New York en Washington aanslagen pleegden, die de directe aanleiding voor de invasie in Afghanistan vormden.

In de strijd tegen terrorisme trok de VS naar Afghanistan. De Amerikanen maakten jacht op Osama Bin Laden, het brein achter de terreuraanslag. De aftocht moet een einde maken aan de langste oorlog die de VS ooit heeft gevoerd.

Het Witte Huis ziet niet langer een militaire oplossing voor de problemen in Afghanistan, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Volgens hem is de terugtrekking onvoorwaardelijk en begint die voor 1 mei. Er zijn nu nog zo'n 2.500 Amerikaanse soldaten in het land.

De Amerikanen zeggen na 11 september nog wel met "aanzienlijke middelen" in de regio te blijven om een mogelijke oplaaiing van terrorisme tegen te gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin brengen naar verluidt woensdag de NAVO-lidstaten hiervan op de hoogte.

Ook Verenigd Koninkrijk trekt zich terug

Het Verenigd Koninkrijk is ook van plan om al zijn troepen voor 11 september terug te trekken, meldt de Britse krant The Times woensdag. De Britten willen een militaire trainingsfaciliteit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel overdragen aan de lokale autoriteiten. In Afghanistan bevinden zich momenteel nog zo'n 750 Britse militairen.

Nederland is juist van plan om tijdelijk extra militairen naar Afghanistan te sturen om bij te dragen aan de NAVO-missie Resolute Support. Volgens een woordvoerder van Defensie is die steun niet om het gat op te vullen dat de Amerikanen achterlaten, maar als voorzorgsmaatregel voor een mogelijk verslechterde veiligheidssituatie door de groeiende dreiging van de Taliban.

Op verzoek van Duitsland, dat namens de NAVO de leiding in het noorden van Afghanistan heeft, worden voor het eind van de maand nog eens tachtig soldaten naar het land gestuurd. Dat schrijven demissionair ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) woensdag in een brief aan de Kamer.

Het is nog onduidelijk welke consequenties de terugtrekking heeft voor de tiendaagse Afghanistantop die eind deze maand in de Turkse stad Istanboel moet plaatsvinden. De Taliban liet dinsdag weten niet aan zo'n top te zullen meedoen voordat alle buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten.