Japan is van plan om het radioactieve koelwater van de in 2011 ontplofte kerncentrale in Fukushima over twee jaar in zee te lozen. Het gaat om meer dan 1 miljoen ton water, heeft de Japanse regering dinsdag laten weten.

Het proces om het water stapsgewijs in de Grote Oceaan te lozen, moet over twee jaar beginnen. De verwachting is dat het werk tientallen jaren in beslag gaat nemen.

Er werd al langer gezocht naar een oplossing voor het vervuilde water. Het water is gebruikt om de reactoren van de kerncentrale af te koelen. Dagelijks komen daar nog steeds duizenden liters water bij.

Energiebedrijf Tokyo Electric Power Company (TEPCO), dat verantwoordelijk is voor de opslag van het vervuilde water, liet in 2019 al weten bijna geen plaats meer te hebben voor nog meer afvalwater. Het bedrijf verwacht dat er in de herfst van 2022 geen ruimte meer is.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde dinsdag boos op de plannen van Japan. Volgens de Chinezen is lozen "extreem onverantwoord" en moet Japan ermee wachten totdat met alle betrokken landen een overeenkomst is gesloten.

Tegenslag voor lokale visserij

Het lozen van het koelwater is ook een tegenslag voor de lokale vissers, die al jaren protesteren tegen het dumpen van het afvalwater. Ook milieuorganisaties zijn bezorgd. De Japanse regering zegt echter dat na afweging van de verschillende opties geconcludeerd is dat lozen de beste is. Japan benadrukt hiervoor strenge regels te volgen. Zo moet het radioactieve water eerst gefilterd en verdund worden.

De kerncentrale in Fukushima werd in 2011 door een tsunami getroffen na een zware aardbeving. De kernreactor smolt en ontplofte kort daarna. Meer dan 150.000 mensen sloegen op de vlucht. Door de tsunami kwamen bijna negentienduizend mensen om het leven.