De agent die in de Amerikaanse plaats Brooklyn Center bij Minneapolis een zwarte man neerschoot, zag haar vuurwapen aan voor een taser. Dat maakte politiechef Tim Gannon maandag bekend tijdens een persconferentie.

De dood van de twintigjarige Daunte Wright leidde tot grote onrust. Brooklyn Center is een voorstad van Minneapolis en ligt op ongeveer 16 kilometer van de plaats waar vorig jaar de zwarte man George Floyd werd gedood door de witte agent Derek Chauvin. Dat proces is momenteel in volle gang.

Wright werd zondag met zijn auto aan de kant gezet vanwege een verkeersovertreding. De agenten ontdekten vervolgens dat er een arrestatiebevel tegen hem uitstond. Toen ze Wright probeerden te arresteren, stapte hij terug in zijn auto. Eén agent schoot toen op hem.

Op de vrijgegeven bodycambeelden is te zien dat Wright zich tegen zijn arrestatie verzette. Een agent roept meermaals "taser" terwijl ze haar vuurwapen op hem richt. De auto reed weg op hetzelfde moment dat de agent riep dat ze op hem had geschoten. Het voertuig kwam enkele straten verderop tot stilstand. Wright overleed ter plekke. Later op de dag ontstonden protesten en botsingen met de politie.

Bekijk hier de bodycambeelden van de arrestatie van Daunte Wright
55
Bekijk hier de bodycambeelden van de arrestatie van Daunte Wright

Politie verklaart dat het om een fout ging

Gannon maakte tijdens een persconferentie bekend dat een fout tot de "tragische dood" van Wright heeft geleid. "Ik kan niets zeggen om de pijn van zijn familie te verzachten", zei hij.

De gouverneur van Minnesota heeft een avondklok ingesteld voor verschillende steden in de regio van maandag 19.00 uur tot dinsdag 6.00 uur lokale tijd. De dood van Floyd en andere zwarte Amerikanen leidde vorig jaar wereldwijd tot een heropleving van de Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld.