Israël speelde een rol bij de aanslag op de belangrijke nucleaire installatie in Iran van afgelopen zondag. Dat zeggen functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendienst maandag tegen The New York Times.

De anonieme functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat de schade is veroorzaakt door "een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest". Volgens hen is de schade aan de nucleaire installatie in Natanz zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer op gang is gebracht.

Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft Israël inmiddels als schuldige aangewezen.

Eerder op zondag leek er nog sprake te zijn van een ongeluk in de ondergrondse kerninstallatie van Natanz. De Iraanse organisatie voor atoomenergie sprak van een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Later op zondag zei de organisatie dat de nucleaire installatie doelwit was van "antinucleair terrorisme" en dat Iran zich het recht voorbehoudt om met een tegenreactie te komen.

De kernreactor van Natanz is cruciaal voor de uraniumverrijking door het Iraanse regime, dat het uranium volgens critici wil gebruiken voor het maken van kernwapens. Het atoomagentschap IAEA houdt de ontwikkelingen in Natanz dan ook in de gaten.

Biden wil nucleair verdrag nieuw leven inblazen

Teheran en Washington proberen ondertussen het nucleaire verdrag van 2015 nieuw leven in te blazen. Het verdrag beoogt de nucleaire activiteiten van Iran te beperken in ruil voor verlichting van sancties.

De VS trok zich drie jaar geleden onder president Donald Trump terug uit het verdrag en legde het Iraanse regime opnieuw sancties op. Iran besloot op zijn beurt het atoomprogramma uit te breiden.

Het is niet duidelijk of de VS van tevoren op de hoogte was van de aanslag op de nucleaire installatie in Natanz. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin op bezoek was in Israël.

Dat land staat niet achter de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om het nucleaire verdrag nieuw leven in te blazen.