Guillermo Lasso heeft de presidentsverkiezing in Ecuador gewonnen. Volgens de laatste resultaten versloeg de conservatieve bankier de progressieve econoom André Arauz met 5 procentpunt. Arauz heeft zijn verlies inmiddels aanvaard.

Nadat 97 procent van de stemmen is geteld, lijkt Lasso 52,5 procent van de stemmen te hebben gekregen, tegenover 47,5 procent voor Arauz.

Eerder op de dag claimde de econoom nog de overwinning op basis van een exitpoll, waaruit zou blijken dat hij 1,6 procentpunt stemmen meer had gekregen dan zijn opponent. "We hebben een exitpoll en we hebben gewonnen", zei Arauz. Later gaf hij zijn verlies toe.

Arauz was tijdens de eerste stemronde op 7 februari de duidelijke favoriet. Hij kreeg toen 32,72 procent van de kiezers achter zich. Lasso kwam in de eerste ronde uit op 19,74 procent van de stemmen. De huidige president Lenín Moreno stelde zich niet opnieuw kandidaat. Zijn populariteit is flink afgenomen sinds zijn aantreden in 2017.

Lasso heeft zichzelf tot aankomende president uitgeroepen. Hij zegt de "uitdaging" om Ecuador te veranderen aan te willen gaan. Ecuador verkeert in een diepe economische crisis die is verergerd door de coronapandemie.