De Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Ramsey Clark is afgelopen vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Clark maakte eind jaren zestig als minister van Justitie deel uit van de regering van Lyndon B. Johnson. Later verleende hij juridische bijstand aan bekende, maar vooral omstreden leiders. Het gaat om onder anderen de dictators Moammar Kaddafi (Libië), Saddam Hussein (Irak) en Charles Taylor (Liberia). Ook de Servische leider Slobodan Milosevic stond hij bij.

Clark werd in december 1927 geboren in de Texaanse stad Dallas. Zijn vader was na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren minister van Justitie onder president Harry S. Truman en werd daarna opperrechter bij het hooggerechtshof in Washington.

Tijdens het presidentschap van John F. Kennedy bekleedde Ramsey Clark belangrijke posities binnen het ministerie van Justitie, waarna hij in 1967 door Johnson tot minister werd benoemd. Zijn vader legde vervolgens zijn functie neer om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Clark geloofde heilig in internationale rechten van de mens

Clark heeft bij het ministerie van Justitie een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging voor gelijke rechten. Hij was een van de ontwerpers van een aantal belangrijke wetten tegen rassendiscriminatie.

In zijn latere leven keerde Clark zich tegen Amerikaanse militaire interventies in het buitenland. En omdat hij vond dat iedereen het beste juridische advies verdient, stond hij tal van omstreden figuren bij. Ook geloofde hij heilig in de internationale rechten van de mens.

"Dertig jaar lang heb ik gewerkt voor de oprichting van een Internationaal Strafhof dat universele jurisdictie heeft en onafhankelijk van alle politieke invloed is en dat de macht heeft om rijke en machtige personen te vervolgen, evenals armen en zwakkeren", zei hij in 2001, toen Milosevic in Den Haag onder meer terechtstond voor misdaden tegen de menselijkheid. "Gelijkheid is de moeder van gerechtigheid. Als er in de wet geen gelijkheid is, is er geen gerechtigheid."