In Myanmar zijn vrijdag negentien mensen door de militaire junta van het land ter dood veroordeeld, zo is zaterdag bekend geworden. Het is naar verluidt de eerste keer dat de doodstraf wordt ingezet sinds het Myanmarese leger begin februari een staatsgreep pleegde. Hoewel de doodstraf in Myanmar is toegestaan, is het meer dan dertig jaar geleden dat er voor het laatst iemand werd geëxecuteerd in het land.

"Het laat zien dat de junta bereid is terug te keren naar een tijd waarin Myanmar mensen de doodstraf oplegde", zegt Phil Robertson van de Aziatische afdeling van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Doordat de berechting in een militaire rechtbank plaatsvindt, kunnen verdachten niet in hoger beroep gaan.

De veroordeelden werden door een militaire rechtbank schuldig bevonden aan diefstal en moord. Zeventien van hen waren niet fysiek bij de rechtszitting aanwezig. Ze werden opgepakt in Noord-Okkalapa, in het oosten van de regio Rangoon. In het gebied geldt een noodtoestand, waardoor iedereen die wordt gearresteerd automatisch door een militair tribunaal wordt berecht.

Volgens Robertson is het doel van het leger om demonstranten af te schrikken de straat op te gaan en ze te dwingen weer aan het werk te gaan. Vanwege een nationale boycot ligt de economie van Myanmar momenteel grotendeels plat.

Sinds de staatsgreep op 1 februari, waarbij ook regeringsleider Aung San Suu Kyi werd gearresteerd, is het onrustig in Myanmar. Veiligheidstroepen zouden tot nu toe al zo'n zeshonderd demonstranten hebben gedood. In het dorpje Bago zouden vrijdag alleen al meer dan tachtig demonstranten zijn gedood.

Myanmarees leger schiet zonder duidelijke reden man van scooter
96
Myanmarees leger schiet zonder duidelijke reden man van scooter