De vrijdagochtend uitgebarsten vulkaan La Soufrière op het Caraïbische eiland Saint Vincent is nog altijd onrustig en blijft as en rook kilometers de lucht in spuwen. Duizenden mensen zijn vanwege de uitbarsting hun huis ontvlucht. Cruiseschepen zijn ingezet om inwoners van het eiland weg te krijgen.

De vulkaan barstte vrijdagochtend voor het eerst sinds 1979 uit. La Soufrière spuwde as en donkere rook ruim 6 kilometer hoog de lucht in. Ook bij het internationale vliegveld, op zo'n 20 kilometer afstand van de vulkaan, werd as aangetroffen. Buurland Barbados moet ook rekening houden met asregen.

Er werden vrijdag de hele dag uitbarstingen geregistreerd. Volgens het onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met vulkanische activiteit op het eiland kunnen de bevingen nog weken of maanden aanhouden. "Dit is pas het begin", aldus Erouscilla Joseph van het seismologische centrum.

Wetenschappers zagen in december voor het eerst verhoogde vulkanische activiteit bij La Soufrière en voorspelden toen al een eruptie.

Saint Vincent is het grootste eiland van Saint Vincent en de Grenadines. Er wonen zo'n 100.000 mensen. De premier van het land gaf de opdracht voor de evacuatie van meer dan zestienduizend inwoners die zich in 'rode' zones bevonden.

Een uitbarsting van La Soufrière in 1902 kostte meer dan duizend mensen het leven. Saint Vincent en de Grenadines liggen, net als andere landen in de Kleine Antillen, op een vulkanische boog in het oostelijke deel van het Caraïbisch gebied.