Het is een bergingsbedrijf woensdagavond gelukt om met een helikopter een bergingsploeg aan boord te krijgen van het Nederlandse schip Eemslift Hendrika, dat voor de Noorse kust stuurloos raakte. Het directe gevaar dat het schip verder zou afdrijven richting de Noorse kust is hiermee geweken.

De vier leden van het bergingsteam van SMIT Salvage, een dochterbedrijf van Boskalis, probeerden het schip onder controle te krijgen door een sleeplijn te leggen naar de zware sleepboot Normand Drott. De Noorse kustwacht meldde woensdagavond dat die sleepverbinding met succes was gelegd.

Eerder op woensdag zag het er al naar uit dat de berging van het schip snel kon beginnen. Maar vanwege het slechte weer kon de helikopter, die het gespecialiseerde personeel van Boskalis naar het schip en de sleepboten moest brengen, niet opstijgen.

Enkele uren later maakte de Noorse kustwacht bekend dat de operatie zou worden uitgesteld tot donderdagochtend. In de loop van de middag verbeterden de omstandigheden echter en kon de missie woensdagavond alsnog worden hervat.

Het schip raakte maandag in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De bemanning werd van boord gehaald. De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid.