De bergingsoperatie van het op drift geraakte Nederlandse schip Eemslift Hendrika voor de kust van Noorwegen is vanwege slecht weer uitgesteld tot donderdagochtend, meldt de Noorse kustwacht woensdag. Golven van 6 tot 8 meter hoog, harde wind en sneeuwbuien bemoeilijkten de operatie woensdag.

Volgens Hans Petter Mortensholm van de kustwacht was het niet veilig om verder te gaan: "Het leven en de gezondheid hebben altijd de eerste prioriteit bij een dergelijk incident."

Volgens de Noorse autoriteiten blijkt uit berekeningen dat de kans dat het schip aan de grond loopt erg klein is. Donderdag wordt beter weer verwacht. De kustwacht denkt dat de bergingsactie dan waarschijnlijk met succes kan worden uitgevoerd.

Bergingsmedewerkers voerden woensdag vanuit een helikopter een inspectie uit. Het plan was om later op de dag ook vier bemanningsleden van de Eemslift Hendrika aan boord te hijsen. De twaalfkoppige crew werd maandag nog van het schip gered en naar het Noorse vasteland gevlogen.

Berging Nederlands schip wegens metershoge golven uitgesteld
41
Berging Nederlands schip wegens metershoge golven uitgesteld

Boskalis gaat het schip bergen

Sleepboten die door het Nederlandse bergingsbedrijf SMIT Salvage gecharterd zijn, kwamen woensdagavond aan bij het vrachtschip. Voordat het vaartuig door het dochterbedrijf van Boskalis naar het vasteland gesleept kan worden, moeten mensen aan boord van de Eemslift Hendrika de sleepkabels vastmaken.

De volgende stap is om het schip in beschutte wateren te slepen, alwaar het voor anker gaat. Dan moet het schip worden gestabiliseerd, voordat het verder getransporteerd kan worden.

De Eemslift Hendrika bevindt zich nog altijd zo'n 40 tot 50 zeemijl ten westen van de Noorse stad Alesund. Het schip raakte maandag in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. Het schip dreigde te kapseizen, maar dat werd voorkomen.

De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in Delfzijl, was vanuit de Duitse stad Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid.

Stuurloos schip gaat richting Noorse kust: 'Berging niet zonder risico'
156
Stuurloos schip gaat richting Noorse kust: 'Berging niet zonder risico'