Arkansas heeft dinsdag als eerste Amerikaanse staat hormoonbehandelingen en operaties bij minderjarigen die zich niet identificeren met hun geslacht verboden. Volgens critici is het verbod het zoveelste voorbeeld van het conservatieve offensief tegen transgenderpersonen in de Verenigde Staten.

Als artsen alsnog meewerken aan de behandeling van jonge transgenderpersonen, kunnen zij hun licentie verliezen. Ook kunnen zij achteraf financieel aansprakelijk worden gesteld als de persoon die een transitie heeft ondergaan spijt krijgt van die keuze.

De gouverneur van Arkansas had onlangs nog zijn veto uitgesproken tegen de wet. Hij vond dat die tot te veel inmenging door de autoriteiten leidde. Een meerderheid van het parlement in de christelijke en conservatieve zuidelijke staat besloot het bezwaar van de gouverneur echter te verwerpen.

Burgerrechtenbeweging ACLU hekelt de stap en spreekt van een discriminerende kruistocht tegen transgenderjongeren. De gekozen afgevaardigden van Arkansas negeerden de massale oppositie tegen dit wetsvoorstel, aldus een woordvoerder.

Zeker zestien andere Amerikaanse staten overwegen vergelijkbare wetgeving.