De arts van Alexei Navalny, Anastasia Vasilyeva en andere medici van een onafhankelijke organisatie zijn door de Russische politie gearresteerd. De aanhangers protesteerden voor de ingang van Navalny's strafkolonie in Pokrov omdat zij meer informatie willen over zijn toestand.

Volgens een advocaat van de activist is Navalny al vijf kilo verloren sinds de start van zijn hongerstaking op 31 maart. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep president Vladimir Poetin op zijn prominente tegenstander niet te laten sterven.

De beveiliging bij de strafkolonie ten oosten van Moskou waar Navalny wordt vastgehouden, is sinds dinsdagochtend opgevoerd. Er kwam een controlepost voor de poort van het complex in Pokrov. De politie blokkeerde daarnaast de weg met een metalen barricade. De parkeerplaats mag alleen nog worden gebruikt door medewerkers van de gevangenis.

Een Russische krant berichtte eerder dat Navalny was overgebracht naar de ziekenboeg van het strafkamp. Hij had een hoge temperatuur en een vervelende hoest, en drie medegevangenen hadden tuberculose, werd gemeld via Instagram. Ook zou hij getest zijn op corona.

De 44-jarige Navalny, die vorig jaar nog was vergiftigd, had eerder al geklaagd over felle pijn in de rug en gevoelloze benen.

Een betoger bij de gevangenis vertelde dat ze was gekomen om solidariteit te tonen. "Ik geloof dat hij onschuldig is, ik sta helemaal aan zijn kant", vertelde ze. "Om de een of andere reden belanden de mensen die echt iets kunnen betekenen voor dit land in de gevangenis."

In dit beruchte strafkamp zit Navalny vast: 'Ze willen hem kapotmaken'
176
In dit beruchte strafkamp zit Navalny vast: 'Ze willen hem kapotmaken'