De autoriteiten van het Suezkanaal gaan kijken of het zuidelijke deel van de waterweg moet worden verbreed. In dat deel liep twee weken geleden een enorm containerschip vast, met een grote opstopping van schepen bij de belangrijke vaarroute tot gevolg.

De voorzitter van de Suez Canal Authority zegt dat ook wordt gekeken naar de aanschaf van grote hijskranen om containers te kunnen lossen. Het containerschip de Ever Given lag dwars over de Egyptische waterweg en werd ruim een week geleden losgetrokken door bergers.

Inmiddels is de file van schepen bij het Suezkanaal helemaal opgelost.

In 2014 kreeg de Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis samen met andere baggerbedrijven nog een opdracht van 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,27 miljard euro) voor het verbreden en verdiepen van delen van het Suezkanaal.

Blokkade in Suezkanaal voorbij, containerschip weer losgetrokken
85
Blokkade in Suezkanaal voorbij, containerschip weer losgetrokken

Verkeer in Suezkanaal ook vertraagd door tanker met motorpanne

Ook ging het om de aanleg van een nieuwe waterweg van 50 kilometer langs de bestaande vaarroute zodat schepen elkaar gelijktijdig kunnen passeren. Die werkzaamheden werden in 2015 afgerond. Boskalis-dochter SMIT Salvage was betrokken bij het bergen van de Ever Given.

Overigens liep het verkeer in het Suezkanaal dinsdag enige vertraging op nadat een olietanker met motorproblemen had te kampen. Sleepboten moesten even te hulp schieten bij de tanker Rumford. De motorproblemen zijn inmiddels voorbij en het schip vaart weer. Het scheepsverkeer in het Suezkanaal verloopt weer normaal.

Waarom het vrachtschip op de verkeerde plek ligt in het Suezkanaal
165
Waarom het vrachtschip op de verkeerde plek ligt in het Suezkanaal