Vjosa Osmani is de nieuwe president van Kosovo. Ze werd zondag in Pristina door het parlement gekozen als staatshoofd op voorstel van regeringspartij Vetëvendosje van premier Albin Kurti. Osmani volgt Hashim Thaçi op, die zijn taken begin november neerlegde omdat het Kosovotribunaal in Den Haag hem gaat vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De 38-jarige Osmani kreeg 71 stemmen, een ruime meerderheid in de volksvertegenwoordiging die 120 leden telt. 82 afgevaardigden waren aanwezig, elf van hen brachten een ongeldige stem uit.

Na het vertrek van Thaçi nam Osmani als voorzitter van het parlement de honneurs al tijdelijk waar. De nieuwe president was tot juni 2020 vicevoorzitter van de liberaal-conservatieve LDK, toen regeringspartij, nu in de oppositie. Na een ruzie binnen de LDK werd ze uit de partij gezet.

Thaçi moet zich voor het gerechtshof in Den Haag verantwoorden wegens mogelijke oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de Kosovaarse Albanezen tegen Servië in 1998 en 1999.

De voormalig president van Kosovo ontkent de aanklachten en zegt dat hij niets te verbergen heeft. Hij liet al eerder weten volledige medewerking te verlenen aan het tribunaal. Ook Kadri Veseli, de huidige leider van de Kosovaarse Democratische Partij, is aangeklaagd door het Kosovotribunaal.

Onder Thaçi riep Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uit. Hij was sinds 2008 premier van het land en werd in 2016 president.

Waarvoor moet Thaçi zich verantwoorden?

  • Ooit was Kosovo onderdeel van de Joegoslavische deelrepubliek Servië. In de jaren negentig viel Joegoslavië uiteen, waardoor er steeds meer druk van de Serviërs kwam op de Kosovaren. Thaçi was leider van het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK) dat een onafhankelijksoorlog voerde tegen Servië, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen en honderdduizenden moesten vluchten. De oorlog kwam in 1999 ten einde nadat de NAVO bombardementen uitvoerde op Servische doelen in Kosovo en Servië.