Taiwanese aanklagers hebben zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een bouwplaatsmanager wiens vrachtwagen vermoedelijk het dodelijke treinongeluk van vrijdag veroorzaakte. Daarbij kwamen zeker 51 mensen om het leven en vielen meer dan 150 gewonden.

De verdachte werd vrijdag korte tijd ondervraagd, maar dat verhoor moest worden gestaakt en uitgesteld nadat hij in tranen uitbarstte. Hij was niet meer in staat om vragen te beantwoorden.

Het ongeluk, het ergste treinongeluk in Taiwan in zeven decennia, gebeurde nadat een sneltrein een vrachtwagen had geraakt die vanaf een bouwterrein langs een oever naast het spoor naar beneden was gegleden. De beheerder van de bouwplaats wordt ervan verdacht de rem niet goed te hebben ingeschakeld.

De trein vervoerde bijna vijfhonderd mensen en was onderweg van de hoofdstad Taipei naar het oostelijk gelegen Taitung toen hij ontspoorde in een tunnel even ten noorden van Hualien, dat ook langs de oostkust va Taiwan ligt.

Zaterdag is begonnen met het opruimen van de brokstukken. Dat begon met het verplaatsen van het achterste deel van de trein, dat relatief onbeschadigd buiten de tunnel tot stilstand was gekomen.

De regering heeft mensen in heel Taiwan verzocht om zaterdag de vlaggen halfstok te hangen en heeft een rouwperiode van drie dagen uitgeroepen.

Slachtoffers treinongeluk Taiwan verlaten zwaar beschadigde wagon
61
Slachtoffers treinongeluk Taiwan verlaten zwaar beschadigde wagon