De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva wil opnieuw zijn land gaan leiden. Hij stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen die in oktober volgend jaar worden gehouden, zei hij vrijdag in een interview met de Portugese zender RTP.

Hij wil het opnemen tegen zijn aartsrivaal, de rechtse president Jair Bolsonaro, die momenteel onder vuur ligt vanwege zijn slechte aanpak van het coronavirus.

De linkse Lula is nog altijd erg populair, omdat onder zijn presidentschap de levensomstandigheden van miljoenen arme Brazilianen verbeterden.

"Als ik gezond blijf, zal ik aan de verkiezingen deelnemen", zei de 75-jarige Lula vrijdag in een interview met de Portugese televisiezender RTP. "Eén ding is zeker: Bolsonaro mag geen president blijven."

Lula regeerde het grootste land van Latijns-Amerika van 2003 tot 2011. Voor de verkiezingen van 2018 lag de leider van de arbeiderspartij PT opnieuw voor in de peilingen. Hij werd toen echter veroordeeld tot ruim twaalf jaar cel wegens corruptie en het witwassen van geld en mocht niet meedoen aan de verkiezingen.

Hooggerechtshof vernietigde veroordeling

Na negentien maanden achter de tralies werd Lula in november 2019 voorlopig vrijgelaten. Het hooggerechtshof had geoordeeld dat verdachten op vrije voeten mochten blijven totdat alle mogelijke rechtsmiddelen waren uitgeput.

Vervolgens vernietigde een rechter van het hooggerechtshof vorige maand de vonnissen tegen Lula. Het hooggerechtshof oordeelde dat rechter Sergio Moro, die Lula in 2017 veroordeelde wegens corruptie, bevoordeeld en partijdig was. Het bureau van de procureur-generaal is tegen de beslissing van het hooggerechtshof in beroep gegaan.

Braziliaanse oud-president Lula vrijgelaten
36
Braziliaanse oud-president Lula vrijgelaten