De afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi lijkt ondanks haar maandenlange gevangenschap in goede gezondheid te verkeren. Dat zeggen haar advocaten woensdag op basis van gesprekken met de 75-jarige Nobelprijswinnaar.

Aung San Suu Kyi zit vast sinds het leger begin februari de macht greep. Ze wordt vervolgd voor allerlei strafbare feiten. Sinds de coup is zij niet meer in het openbaar verschenen.

Een van haar advocaten kreeg woensdag toestemming om via een videoverbinding met haar te praten. De raadsvrouw werd tijdens het gesprek op een politiebureau in de hoofdstad Nay Pyi Taw in de gaten gehouden door agenten. Aung San Suu Kyi zou haar bewakers om een persoonlijk gesprek met haar advocaat hebben gevraagd.

De situatie in Myanmar is nog altijd explosief. Veiligheidstroepen schieten volgens getuigen geregeld met scherp op demonstrerende burgers die het herstel van de democratie eisen. In de afgelopen weken vielen naar schatting zeker 520 burgerdoden bij protestacties.

Het gewelddadige optreden van het leger leidde tot internationale kritiek en sancties. Zo maakten de Verenigde Staten woensdag bekend dat niet-essentieel diplomatiek personeel wordt teruggehaald uit het Aziatische land.