De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, waarschuwde zaterdag dat de sancties van China tegen twee Amerikanen die de behandeling van Oeigoeren door Peking veroordeelden, "ongegrond" zijn. In zijn ogen wordt hiermee de "genocide" in Xinjiang alleen maar verder in de schijnwerpers gezet.

China kondigde sancties aan tegen twee leden van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, een Canadees en een mensenrechtenorganisatie. Dit deed het land als reactie op sancties die het deze week door beide Noord-Amerikaanse landen kreeg opgelegd vanwege de behandeling van de Oeigoerse minderheid door Peking.

"De pogingen van Peking om degenen die zich uitspreken voor mensenrechten en fundamentele vrijheden te intimideren en het zwijgen op te leggen, dragen alleen maar bij aan de groeiende internationale kritiek op de aanhoudende genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang", zei Blinken in een verklaring.

Volgens mensenrechtenorganisaties worden minstens een miljoen Oeigoeren en mensen van andere, voornamelijk islamitische, bevolkingsgroepen vastgehouden in kampen in de Chinese regio Xinjiang. De organisaties beschuldigen de autoriteiten ervan vrouwen met geweld te steriliseren en dwangarbeid op te leggen.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan hooggeplaatste politieke en economische figuren in Xinjiang. Peking kwam daarna met sancties tegen individuen uit de EU en het VK.

"We zijn solidair met Canada, het VK, de EU en andere partners en bondgenoten over de hele wereld en roepen China op een ​​einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten en de schendingen van overwegend islamitische Oeigoeren en leden van andere etnische en religieuze minderheidsgroepen in Xinjiang. En om degenen die willekeurig worden vastgehouden vrij te laten", zei Blinken.