Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag sancties tegen meerdere Britse organisaties en functionarissen sancties afgekondigd, omdat zij "leugens en desinformatie" over de situatie in de provincie Xinjiang zouden verspreiden. China legde eerder deze week al tien Europeanen, onder wie D66-politicus Sjoerd Sjoerdsma, sancties op.

Volgens Chinese staatsmedia zijn de sancties een reactie op de bemoeienis van het Verenigd Koninkrijk met binnenlandse aangelegenheden, die de relatie tussen de landen "ernstig in gevaar" zou hebben gebracht. Eerder deze week kondigde het Verenigd Koninkrijk sancties tegen China af vanwege mensenrechtenschendingen.

In een verklaring schrijft het Chinese ministerie dat vier organisaties en negen personen uit China worden verbannen. Het gaat om onder meer de mensenrechtencommissie van de Britse Conservative Party.

De betreffende personen en hun familieleden mogen niet meer op Chinees grondgebied komen. Ook is het Chinese staatsburgers en instellingen niet meer toegestaan zaken met ze te doen. Al hun tegoeden in het land worden bevroren.

Verschillende regeringen bestempelen situatie als genocide

In de regio Xinjiang leven de Oeigoeren, een grotendeels islamitische groep die op grote schaal wordt vervolgd. Ze worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en deskundigen van onder andere de Verenigde Naties.

Sommige Europese regeringen, Canada en de Verenigde Staten bestempelen de acties van Peking in Xinjiang als genocide.

D66'er Sjoerdsma diende samen met zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie vorige maand een motie in waarin staat dat China zich aan volkerenmoord schuldig maakt. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de motie.

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?
180
Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?