De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag tegen journalisten gezegd dat hij verwacht in 2024 toch een gooi naar een tweede termijn te doen. Tijdens zijn campagne hield de 78-jarige wereldleider stug vol dat hij slechts een "overbruggingskandidaat" was die Donald Trump kon verslaan.

"Ja, mijn plan is om herkozen te worden. Dat is mijn verwachting", aldus de Democraat. Hij verwacht ook dat Kamala Harris in 2024 weer zijn vicepresident zal zijn. Volgens Biden is ze een geweldige partner.

De president benadrukte donderdag dat hij er zit voor de lange termijn, zolang "het lot" geen andere plannen met hem heeft. Hiermee doelde hij waarschijnlijk op zijn hoge leeftijd. Biden is de oudste Amerikaanse president die ooit beëdigd is. "Het lot beslist, dus ik kan moeilijk 3,5 jaar vooruit gaan plannen."

Vorig jaar moest Biden het tijdens debatten opnemen tegen veel jongere kandidaten voor de nominatie voor Democratische partij. De president zette zich destijds in de markt als een kandidaat die Trump kon verslaan en daarna het stokje zou overdragen aan de volgende generatie. Ook experts gingen er tot dusver van uit dat vicepresident Harris na een eerste termijn in zijn voetsporen zou treden.

De populariteit van Biden is in de laatste weken fors toegenomen door het tempo waarmee de VS mensen vaccineert tegen COVID-19 en de goedkeuring van een steunpakket van bijna 2 biljoen dollar (bijna 1,7 biljoen euro).

Wel krijgt Biden veel kritiek op de manier waarop er langs de zuidgrens met migranten uit Latijns-Amerika wordt omgegaan. Tienduizenden minderjarigen zitten daar nog altijd zonder hun ouders in overvolle opvangcentra.