Een universiteit in Californië heeft in een grote misbruikzaak voor in totaal 1,1 miljard dollar (930 miljoen euro) geschikt, melden Amerikaanse media donderdag. Gynaecoloog George Tyndall werd in juli 2019 opgepakt op verdenking van het seksueel misbruiken van vrouwen tijdens medische onderzoeken.

Het bedrag kwam donderdag naar buiten tijdens een zitting in een rechtbank in Los Angeles. De University of Southern California (USC) trok eerder al 215 miljoen dollar uit om grote aantallen voormalige patiënten te compenseren voor het leed. De onderwijsinstelling erkende toen dat signalen niet goed waren opgevangen.

Sindsdien hebben ongeveer zevenhonderd vrouwen hun krachten verenigd. De universiteit heeft met hen een schikking van 852 miljoen dollar getroffen, meldt de Los Angeles Times. Daarnaast zijn in zo'n vijftig andere zaken deals gesloten.

De 74-jarige Tyndall is door honderden vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Hij heeft in de loop der jaren zeventienduizend vrouwen behandeld en zou ze op ongepaste wijze hebben aangeraakt, foto's van hun geslachtsdelen hebben genomen en suggestieve opmerkingen over hun lichaam hebben gemaakt.

De gynaecoloog heeft in tientallen zaken de beschuldigingen weersproken. Hij moet nog voor de rechter verschijnen.