Duizenden mensen zijn zaterdag in Parijs en andere steden in Frankrijk de straat opgegaan om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Een wet die het filmen en fotograferen van agenten aan banden legt, is volgens de demonstranten een onaanvaardbare beperking van de vrijheid van meningsuiting.

In veel steden waren vorig jaar al grote demonstraties tegen de wet. De Franse Senaat oordeelde afgelopen week positief over een herschreven versie. Volgens de regering is die nodig om politiemensen beter te kunnen beschermen.

In Parijs kwamen volgens de politie ongeveer 3.500 mensen opdagen, zo melden Franse media. Zij eisten de onmiddellijke schorsing van agenten die betrokken zijn bij geweld. Ook in steden als Marseille, Lille, Toulouse en Rennes werd gedemonstreerd.

Het lagerhuis van het parlement was eerder al akkoord gegaan met de wet die het verspreiden van beelden met herkenbare politieagenten een misdrijf maakt als de verspreider als doel heeft een agent schade te berokkenen.

Politiemensen in Frankrijk zijn de afgelopen tijd vaker doelwit van bedreigingen en geweld geworden na incidenten waarbij etnische minderheden door agenten waren mishandeld.