De Londense politie is het oneens met kritiek op het ingrijpen tijdens een wake voor de vermoorde Sarah Everard. Agenten werden "in een positie gedwongen waar handhaving noodzakelijk was", aldus de politie zondag. Honderden mensen kwamen zaterdag samen voor een bijeenkomst die was verboden vanwege coronamaatregelen. De politie trad vervolgens hardhandig op.

De wake werd gehouden in het park waar Everard vlak voor haar vermissing doorheen liep. Ze verdween op 3 maart toen ze in haar woonplaats Londen onderweg was. Eerder deze week is haar lichaam gevonden en is 48-jarige agent Wayne Couzens opgepakt als hoofdverdachte.

Politiemensen die zaterdag probeerden de wake te beëindigen, stuitten in eerste instantie op luid verzet en een fluitconcert. Uiteindelijk kwam het tot opstootjes tussen agenten en enkele deelnemers aan de wake. In video's en op foto's op sociale media is te zien hoe politieagenten actievoerders in bedwang houden en in de boeien slaan.

Britse politie grijpt hard in bij wake voor vermoorde vrouw
75
Britse politie grijpt hard in bij wake voor vermoorde vrouw

Vier aanhoudingen

Vier mensen werden opgepakt vanwege een overtreding van de coronaregels en verstoring van de openbare orde.

Assistent-commissaris Helen Ball wees er in een reactie op dat honderden mensen dicht op elkaar stonden, waardoor een groot risico op verspreiding van het coronavirus ontstond.

"Herhaaldelijk hebben we de aanwezigen gevraagd de wetten na te leven en te vertrekken", aldus Ball. "Jammer genoeg begon een kleine minderheid tegen de agenten te schreeuwen, te duwen en met spullen te gooien."

Wake tegen geweld door mannen

Reclaim These Streets, de organisatie achter de wake, zegt boos te zijn over beelden van agenten "die vrouwen fysiek mishandelen, tijdens een wake tegen geweld door mannen".

Ook vanuit de politiek werd afkeurend gereageerd op de aanpak van de politie. Labour-leider Keir Starmer noemde het "geen goede manier om de orde te handhaven". Londense burgemeester Sadiq Khan, een partijgenoot van Starmer, noemde het politie-ingrijpen "onaanvaardbaar".