De Amerikaanse regering heeft rampenbestrijdingsdienst FEMA, die doorgaans wordt ingezet bij overstromingen en noodweer, ingeschakeld om te assisteren aan de grens met Mexico. De autoriteiten zien namelijk een groeiend aantal minderjarige migranten de grens bereiken. FEMA moet de kinderen de komende negentig dagen "helpen opvangen, onderdak bieden en vervoeren", zei Amerikaanse minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid zaterdag.

De grensbewakingsdienst heeft momenteel zijn handen vol aan kinderen die zonder ouders of voogd de grens oversteken. De minderjarige migranten moeten eigenlijk binnen 72 uur worden overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, dat bekijkt of ze bijvoorbeeld bij een familielid of opvangouders ondergebracht kunnen worden tot hun asieltraject is afgerond. Maar door de toename van het aantal kinderen aan de grens stokt dat proces en moeten ze langer in de detentiecentrums blijven.

"Ik ben ongelooflijk trots op de agenten van de grensbewaking, die onder moeilijke omstandigheden de klok rond hebben gewerkt om voor kinderen te zorgen die we tijdelijk onder onze hoede hebben. Maar zoals ik al vaker heb gezegd, is een grensbewakingscomplex geen plaats voor een kind. We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken om voor de onbegeleide kinderen te zorgen", aldus Mayorkas.

De Amerikaanse president Joe Biden hanteert in vergelijking met zijn voorganger Donald Trump een ruimhartiger migratiebeleid. Sindsdien is ook het aantal minderjarige migranten bij de grens toegenomen. Donderdag zaten volgens een regeringsmedewerker meer dan 3.600 minderjarigen in de gebouwen van de grensbewakingsdienst. Dat zijn er vier keer zoveel als eind februari.