De Europese Unie heeft fouten gemaakt bij het bestellen van coronavaccins, geeft vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zaterdag toe in het Duitse dagblad Der Tagesspiegel.

De Europese Commissie wordt sterk bekritiseerd vanwege haar aarzelende optreden en strategische fouten bij de inkoop van vaccins. Daarnaast is een aantal lidstaten ook ontevreden over de verdeling van de vaccins.

In de huidige situatie moet je ervoor zorgen dat "heel Europa vaccins krijgt", zegt de PvdA'er. "Het klopt dat er fouten zijn gemaakt bij het bestellen van de vaccins, zowel in Brussel als in de lidstaten", aldus Timmermans, die na afloop van de pandemie de balans wil opmaken. "Dan kunnen we zien wat we verkeerd en wat we goed hebben gedaan." Wel is hij van mening dat een Europese aanpak ook in het voordeel van de rijkere lidstaten is.

Inmiddels heeft Brussel zeker 1,4 miljard doses van de reeds in de EU toegelaten vaccins besteld. Dat zouden er meer dan genoeg moeten zijn voor de ongeveer 450 miljoen Europeanen.