De regering van de Amerikaanse president Joe Biden probeert sinds half februari contact te leggen met het regime in Noord-Korea. Maar tot nu toe waren de pogingen "via verschillende kanalen" tevergeefs, zegt een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris die anoniem wil blijven. "Tot op heden hebben we geen reactie ontvangen van Pyongyang."

De regering van Biden heeft zich in het openbaar vooralsnog voorzichtig uitgelaten over haar beleid ten aanzien van Noord-Korea. De nieuwe regering zou het toenaderingsbeleid onder Bidens voorganger Donald Trump uitgebreid evalueren. Trump heeft tijdens zijn presidentschap de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un enkele keren ontmoet.

Het is Trump niet gelukt om Noord-Korea afstand te laten doen van zijn nucleaire wapens. Volgens de anonieme regeringsmedewerker is inmiddels ruim een jaar niet onderhandeld met het regime in Pyongyang.

Ook de Noord-Koreaanse delegatie bij de Verenigde Naties in New York is door de regering-Biden benaderd. Maar ook daar bleef een reactie uit.

Biden noemde Kim tijdens de verkiezingscampagne een "misdadiger". Biden zei Kim alleen te zullen ontmoeten "op voorwaarde dat hij ermee instemde dat hij zijn nucleaire capaciteit zou afbouwen". Binnenkort reist een Amerikaanse delegatie naar Zuid-Korea en Japan. De zorgen van deze twee landen over het nucleaire programma van Noord-Korea zal dan naar verluidt hoog op de agenda staan.